warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

Udruga građana Općine Primošten - Krč

NAŠA MISIJA

Folklorna skupina – grupa zanesenjaka pa i zaljubljenika moram reći, jer da bi nešto radili onako s dušom, morate to i voliti…morate se zaljubiti… pa eto mi se zaljubili u narodne običaje našega primoštenskog kraja negdi sridinon 2006 godine, a 2008 pridružili se novoosnovanoj Udruzi građana općine Primošten, koja je sebi za cilj stavila zadatak da iz zaborava izvlače i njeguju, te na nova pokoljenja prenose izvorne primoštenske običaje, folklor, narodne i vjerske fešte,domaća i izvorna jela, te etnografsko blago, oruđe, pribor za rad i život naših predaka.

Trudimo se to sačuvati i priniti novim naraštajima Primoštenaca i svima koji su voljni učiti . Naravno da se želimo i drugima s ponosom podičiti, i to uklopiti u turističku ponudu našega mista .
Udruga je zamišljena kao skup više sekcija ali su najaktivniji folkoraši, pa karnevalisti, ide i muška klapa … pa ženska , nadamo se i dramsko-literarna …. …

Skupina broji oko 30-ak članova, zaljubljenika u stare pisme, plesove i običaje našega kraja, koje želimo oteti zaboravu jer „PRIMOŠTENU DOK TI IME TRAJE , ČUVAT ĆEMO TVOJE OBIČAJE. Posebno smo ponosni na izvedbu Primoštenskog vjenčanja ili kako smo mi nazvali naš program koji izvodimo, na ljetnoj pozornici u Primoštenu, počevši od sredine lipnja, pa do kraja turističke sezone…
“ Kako su se upoznali, zaljubili i vinčali moj did i baba“

Osim Primoštenskog vinčanja, imamo snimljene kratke igrane programe vezano za naše običaje “Kao nekad za Božić” “Proljetni običaji- Blagoslov polja”, zatim “Žetva” ”Na Guvnu” i “Na gusterni” a u nastajanju su još pokladni običaji, što se nekad jelo, šta se kad radi- prikaz jedne godine.

Nastupali smo i nastupamo u mjestima Šibensko-kninske županije, na smotrama folklora ili prigodom različitih svečanosti u Splitskoj, Zadarskoj, Zagrebačkoj, Ličko-senjskoj , Brodsko-posavsko, Vukovarsko-sremskoj županiji , u Republici Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini…..a nadam se da će tog biti i više….

ZA UDRUGU KRČ
Antonio Nižić- Predsjednik
Živana Čobanov- Tajnik

loading
×