warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

18. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja ”Kao nekad pred Božić 2017” održan je 6. prosinca 2017. u Domu mladih u Sarajevu. Glazbeno-scenski spektakl ”Kao nekad pred Božić” osmišljen je kao središnja predbožićna manifestacija u BiH, koja se održava u Sarajevu, a taj je događaj i ove godine ispunio svoj cilj – stvaranje blagdanske atmosfere i doprinos kulturnom životu bh. glavnog grada i BiH, te prenošenju božićnih poruka mira, veselja, radosti i tolerancije kroz prigodnu glazbu, tekst i vizualni događaj.
Ovaj nas je tradicionalni glazbeni događaj – posvećen najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću – uveo u adventsko, predbožićno vrijeme, te stvorio pravi blagdanski ugođaj u Sarajevu. Kao i prethodnih godina, mnogobrojna publika uživala je u izvedbama tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama, predstavljanju narodnih igara i običaja, te u zabavnom programu Festivala pod nazivom ”Novogodišnji tobogan” u koje su nastupili doajeni glazbene scene i glazbene legende.
Krč u Sarajevu
Festival je Sarajevu darovao produkcijski tim Udruge ”Libertas” i organizacijski tim Udruženja ”Facultas za prosperitet mladih” iz Sarajeva u sastavu: umjetnički direktor i autor Festivala ”Kao nekad pred Božić” dr. sc. Marijo Pejić, izvršni direktor Željko Gudelj, scenograf i redatelj Adnan Đindo te glasnogovornica i član Organizacijskog tima Ivana Krstanović. Festivalu su prisustvovali potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, te brojni drugi…

Tijekom programa, direkcija Festivala ”Kao nekad pred Božić” se skupa s nazočnima sa zahvalnošću prisjetila i glazbene urednice Festivala i Udruge ”Libertas” prof. Vere Šakić, koja je nažalost preminula početkom godine. Dala je značajan doprinos očuvanju božićne tradicije i kulture u Sarajevu. Festival je okupio mnoštvo sudionika, a nastupili su: Rajko Dujmić, Goran Karan, Zorica Kondža & Joško Banov, Ivo Amulić, Darko Domijan, Minja Subota, Željko Krušlin – Kruška, Dražen Žerić – Žera, Šima Jovanovac, grupa Stijene, Mladen Jeličić – Troko, Ana Babić & Aid, ”KRČ” – Udruga građana Općine Primošten, klapa Divna – Trpanj, VIS Otkrivenja – Mostar, band ALFA, PU DV Sveta obitelj – Mali Caritasovci, Sretko Vujić & ”Pravo lice”, Nikolina Pelaić, Pero Križanović, plesna skupina ”Bellarte”, Jakša Jurjević, Dragana Glumac, Turistička zajednica Grada Županje… Projektom ”Kao nekad pred Božić” se promoviraju kultura i umjetnici na polju regionalne i međudržavne suradnje te se doprinosi jačanju veza Bosne i Hercegovine sa susjednom i prijateljskom Republikom Hrvatskom i dijasporom. Tijekom manifestacije ukazan je značaj i 10-godišnje plodne suradnje Udruge ”Libertas” i Turističke zajednice Grada Županje na čelu s direktorom Mirkom Bačićem, koja je prerasla i u dugogodišnje iskreno prijateljstvo članova ovih organizacija.
Folklorna Skupina Krč Primošten
Kako bi otkrila turističke potencijale očuvanih ruralnih vrijednosti slavonskih sela, Turistička zajednica Grada Županje je na festivalima „Kao nekad pred Božić“ kroz proteklo desetljeće predstavila udruge za izradu mnogobrojnih rukotvorina i tradicijskih jela te obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tamburaške sastave iz Županje. Članovi Udruge ”Libertas” također su u proteklih 10 godina, kao redoviti gosti na turističkim manifestacijama ”Šokačko sijelo” i ”Žetva i vršidba u prošlosti” u Županji, imali prigodu uživati u izvornoj narodnoj pjesmi, plesu, nastupima folklornih skupina, ali i prezentirati bosanskohercegovačku tradiciju i kulturu. Tu je suradnju obilježila i nagrada koju je Mirko Bačić uručio Mariju Pejiću i članovima organizacijskog tima festivala. Snimku Festivala premijerno pogledajte u programu TV SA na Badnju večer, Božić i Novu Godinu, a potom i u programu Federalne televizije. U okviru ovog Festivala provodi se i medijska kampanja „Pjevaju šume“, s ciljem sprječavanja blagdanske masovne sječe i uništavanja borova, jela i smrče. S ekološkog gledišta, želimo sugerirati slavljenicima, koji kite božićno drvce u kući, da nabave imitaciju božićnog drvca. Osnovna poruka ove kampanje je: ”Ne treba biti licemjeran i u ime religije uništavati prirodu koju je Bog stvorio”. –

loading
×